• Reklama

Nowy dział Fotografia

Jaki jest Twój stosunek do fotografii?

motoryzacja jest moją pasją!
1
25%
bardzo lubię, na pewno udzielał(a)bym się w nowym dziale na forum
1
25%
nie jest mi obca, mógłbym/mogłabym co nieco poczytać
2
50%
zupełnie obca dziedzina dla mnie, ale z chęcią bym poczytał(a) na ten temat
0
Brak głosów
jest mi zupełnie obojętna ta dziedzina
0
Brak głosów
nie lubię i na pewno nie będę udzielał(a) się w nowym dziale
0
Brak głosów

Razem głosów : 4

Awatar użytkownika
Administrator
Dołączenie: Nie Wrz 27, 2009 5:28 pm
PostWysłany: Nie Cze 13, 2010 11:53 am
Podobnie jak w bliźniaczym temacie dotyczącym motoryzacji - napisz swój stosunek do fotografii. Zebrane odpowiedzi pomogą w podjęciu decyzji czy warto stworzyć nowy dział na forum. Zapraszam do wypowiedzi.

Dołączenie: Czw Lip 23, 2009 8:29 pm
PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 9:51 am
Jak już wypowiedziałem się w innym temacie rad byłbym bardzo z takiego działu poświęconego fotografii.
Udzielanie się w tym dziale będzie dla mnie przyjemnością. Może spotkam kilka osób o podobnych zainteresowaniach, z którymi będę mógł wymienić się doświadczeniem.
Z motoryzacyjnego działu tez byłbym rad i też bardzo. :D
Awatar użytkownika
Dołączenie: Czw Lip 23, 2009 12:47 pm
Miejscowość: Zabrze
PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 5:22 pm
Coś Ci się potentegowało przy tej ankiecie bo w pierwszym miejscu do głosowania jest "motoryzacja jest moją pasją" :lol: Nigdy nie miałem zamiłowania do utrwalania czegoś czego nie da się w pełni uchwycić... nie da się dostrzec piękna szamotającego się na wietrze listka, nie da się utrwalić w całości piękna ludzi bo do zdiątek zwykle przybiera się pozy. Jestem jednak jak najbardziej za bo wszystkiego na własne oczy nie da się zobaczyć więc zobaczmy to oczyma innych:)
Myślisz, że masz już wszystko, ale ciągle walczysz sam - ja 2008!

PostWysłany: Pon Cze 14, 2010 6:40 pm
Baschel napisał(a):Nigdy nie miałem zamiłowania do utrwalania czegoś czego nie da się w pełni uchwycić... nie da się dostrzec piękna szamotającego się na wietrze listka, nie da się utrwalić w całości piękna ludzi bo do zdiątek zwykle przybiera się pozy.

Masz rację. Nie wszystko da się uchwycić. Ale nie wszystko na zdjęciu może być uchwycone i ma być uchwycone. Jeżeli patrzymy na zdjęcie i widzimy więcej pytań niż odpowiedzi wtedy uważam, że zdjęcie jest wartościowe. Oczywiście chodzi mi o zdjęcia artystyczne.
Czasami jednak da się uchwycić coś więcej ale trzeba znaleźć się w odpowiednim momencie.
Awatar użytkownika
Dołączenie: Czw Lip 23, 2009 12:47 pm
Miejscowość: Zabrze
PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 12:20 am
No nie wiem... Ja jestem uduchowiony aktorsko od zawsze i drażnią mnie sztuczne pozy... widzę różnicę między sztucznym uśmiechem zrobionym celowo, a takim zrobionym z zaskoczenia przy jakiejś zabawnej sytuacji. Teoretycznie wygląda tak samo, ale jest w tym drugim coś pięknego, że aż mi samemu się mordka uśmiecha :lol: W przypadku przyrody, kocham oglądać jak jakaś "maja" zapyla kwiatek i nie jest to za bardzo ostre... tak jak by w tle... ty walisz komuś fotkę, a zaraz obok sarenka wszamia jabłka :D Coś cudownego i bez planowania... zorganizowane fotki mnie jakoś nudzą :?
Myślisz, że masz już wszystko, ale ciągle walczysz sam - ja 2008!

PostWysłany: Wto Cze 15, 2010 6:30 am
Baschel napisał(a):No nie wiem... Ja jestem uduchowiony aktorsko od zawsze i drażnią mnie sztuczne pozy... widzę różnicę między sztucznym uśmiechem zrobionym celowo, a takim zrobionym z zaskoczenia przy jakiejś zabawnej sytuacji. Teoretycznie wygląda tak samo, ale jest w tym drugim coś pięknego, że aż mi samemu się mordka uśmiecha :lol: W przypadku przyrody, kocham oglądać jak jakaś "maja" zapyla kwiatek i nie jest to za bardzo ostre... tak jak by w tle... ty walisz komuś fotkę, a zaraz obok sarenka wszamia jabłka :D Coś cudownego i bez planowania... zorganizowane fotki mnie jakoś nudzą :?

Widzisz, wszystko zależy od sytuacji i celu danej fotografii.
Jedne zdjęcia trzeba zaplanować bo lepiej wyjdą inne lepsze są jak się ich nie planuje. Wszystko zależy od rodzaju fotografii.
Jest wiele technik i dziedzin fotografii wiec pewnie Ty tez znalazł byś fotografie, które by najlepiej Tobie pasowały.
Weźmy taką fotografie uliczną tam układanie celowo modela jest nie wskazane rzekłbym wręcz niemożliwe :)
Mnie sztuczne pozy tez irytują jeżeli nie wnoszą nic konkretnego do zdjęcia, zdjęcia zrobione byle jak bez przemyślenia, a już najbardziej mnie irytują takie słitaśne fotecki ala nasza klasa i fotka.

I tu od razu apel do wszystkich, którzy ten temat będą czytali. Trochę kreatywności panie i panowie. Postarajcie się robić ciekawe zdjęcia nie tylko waszych futrzaków i odbicie w lustrze :)
Świat jest większy i piękniejszy niż sądzicie i nie ogranicza się tylko do lustra w waszej łazience ;)
Jeżeli powstanie ten dział to zróbmy z niego dział o fotografii a nie prezentacje słitasnych fotecek, od tego sa inne serwisy ;)
Awatar użytkownika
Administrator
Dołączenie: Nie Wrz 27, 2009 5:28 pm
PostWysłany: Sob Cze 19, 2010 9:13 pm
Ok, dział taki powstanie. Wiem, dałem ciała przy ankiecie, za mało ctrl+c i crtl+v ;)
Mam nadzieję, że nie tylko będziemy mogli się wymieniać zdjęciami, ale także i poradami dotyczącymi fotografowania ;)

P.S. Też lubię fotografię i swego czasu bardzo nią interesowałem się :D

Powróć do Kosz

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość