• Reklama

Religia a polityka

O polityce można dyskutować godzinami...
Awatar użytkownika
Dołączenie: Wto Paź 06, 2009 2:57 am
Miejscowość: Bydgoszcz
PostWysłany: Pią Lip 23, 2010 7:44 pm
Witam,

Jako że ostatnio głośno jest w mediach o "krzyżu smoleńskim", chciałbym się dowiedzieć jaka jest Wasza opinia na ten temat. Czy powinien być tam gdzie jest - przed Pałacem Prezydenckim, czy może w kościele??

Jestem zdania takiego samego, jakie dziś w programie "Mineła dwudziesta" pokazał lider SLD, Grzegorz Napieralski. Stwierdził on, iż uczcić ofiary tejże katastrofy można, a nawet powinno się uczcić. Lecz tablica z jednym(!) symbolem wystarczy. Symbolem tym jest orzeł biały.

Uzasadnienie: Polska jest to kraj chrześcijański, negować tego nie mam zamiaru. Fakt niezaprzeczalny. Lecz w naszym kraju, żyją jeszcze Żydzi, islamiści (nie wiem jak określić wyznawców Islamu). Nie można z powodu katastrofy, śmierci najważniejszych ludzi w państwie.. obrażać, albo wprowadzać w zgorszenie wyznawców innych religii.

Zapraszam do dyskusji.

PS. Trza rozkręcić to forum. :)
http://www.sport.xaa.pl <- Nowy portal sportowy. Zapraszam!!!
Awatar użytkownika
Dołączenie: Nie Sie 02, 2009 12:18 am
PostWysłany: Pią Lip 23, 2010 10:32 pm
Przykład - Turcja: ponad 90% ludności wyznaje (lub przynależy do...) religię Islamu. Ale w dalszym ciągu (pomimo wielokrotnych prób) pozostaje państwem świeckim a u podstaw laickości prawa stoi na straży armia.
Chciałbym by w naszym kraju było podobnie. "Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie"
Image
Image
Awatar użytkownika
Dołączenie: Wto Paź 06, 2009 2:57 am
Miejscowość: Bydgoszcz
PostWysłany: Sob Lip 24, 2010 6:59 pm
egolden napisał(a):Chciałbym by w naszym kraju było podobnie. "Bogu co boskie, cesarzowi co cesarskie"

No i ja także bym tak chciał, lecz widać, która opcja polityczna jest "proreligijna" jeśli można tak to nazwać.
http://www.sport.xaa.pl <- Nowy portal sportowy. Zapraszam!!!

Powróć do Polityka

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość